žijeme zravě

Objevte tajemství vitaminů

10.02.2009 16:41

 

 

Vitaminy jsou důležité pro život - a chutnají
Vitaminy jsou důležité pro život - a chutnají

Vitaminy! Všichni je známe! Ale víme, jak se o nich lidstvo dozvědělo, jak fungují a proč je tolik potřebujeme? Poodhalte s námi vitaminové tajemství...

 

Trocha historie
 

Objev vitaminů je výsledkem nepřetržitého bádání přírodních věd. Avitaminózy a hypovitaminózy a obdobné projevy výživových nedostatků se projevovaly často už před tisíciletími. Jako nejstarší, již v roce 2600 před n. l., je známa „beri-beri" (já nemůžu-já nemůžu), a teprve v r. 1885 bylo popsáno, že beri-beri má svůj původ ve výživě. Jako příklad empirického léčení vybranými potravinami lze uvést podávání jater při onemocnění očí („oční slepota" - deficience vitaminu A), které se užívalo u Egypťanů, Číňanů, Japonců, Řeků, Římanů, Peršanů i Arabů již v r. 1500 před n. l. 

 

 

Objev vitaminu
 

K objevu vitaminů nepřímo přispěla teorie některých pracovníků, a to díky synteticky připravené určité potravině, např. mléka. Koncem 19. století donutil hlad správu města Paříže, aby doplňovala zásobování potravinami z různých umělých zdrojů. Také mléko pro děti bylo nahrazováno speciálně připravovanou slazenou emulzí, což vedlo k hromadnému umírání dětí, i když umělé mléko domněle obsahovalo vše, co tehdejší věda pokládala za nezbytné pro život.

Ale byl to ruský chirurg Nikolaj I. Lunin, který v roce 1881 usoudil, že přirozené mléko obsahuje další dosud neznámé látky organické povahy, které jsou pro život nezbytné. Éra vyvrcholila v roce 1912 pokusy anglického biochemika Sira Fredericka Gowlanda Hopkinse, který Luninovy práce reprodukoval a dokázal, že již malý přídavek mléka stačí, aby se bezcenné dietě vrátila výživová hodnota. Prakticky ve stejnou dobu, v roce 1912 ohlásil polský biochemik Kazimierz Funk výsledky svých pokusu u holubů, které vyléčil z předem vyvolaného onemocnění beri-beri. Pro skupinu dosud neznámých látek ve výživě, které jsou nezbytné pro život a působí v nesmírně malých koncentracích, dal Funk jméno „vitaminy" (z latiny vita = život, faktor proti beri-beri je aminem - thiamin). I když další vitaminy neměly ve své molekule amin, jméno vitaminy zůstalo.

Mléko je bohatý zdroj vitaminů
Mléko je bohatý zdroj vitaminů
 
 

Kolik máme vitaminů?
 

Po dlouhém bádání, kdy byla objevena řada látek, které byly označeny jako vitaminy - dostávaly písmena podle abecedy (a to až k písmenu Y), tak jak to Kazimierz Funk v roce 1912 začal. Výjimku však tvořil vitamin B, kde bylo popsáno 15 látek. Později však bylo prokázáno, že některé látky jsou identické, a tak označení vitamin B má dnes skupina 4 vitaminů - B1, B2, B6, B12. Do skupiny vitaminu B však patří ještě další 4 vitaminy - kyselina nikotinová, kyselina pantothenová, kyselina listová a biotin. Podobně z řady navrhovaných vitaminů vypadly látky, u kterých nebyl prokázán vitaminový účinek, tak například vitamin F - esenciální mastné kyseliny (např. kyselina linolová) nebo dále kyselina para aminobenzoová - PABA, či cholin, inositol apod. Dnes je známo 13 vitaminů - 4 vitaminy rozpustné v tuku a 9 vitaminů rozpustných ve vodě.

Co to jsou vlastně vitaminy?

Jsou to látky, které si náš organismus neumí vyrobit. Výjimku tvoří vitamin A, který si organismus umí vyrobit z přijatého provitaminu B-karotenu. Stejně tak je tomu u vitaminu D3, který si tělo vyrobí z provitaminu7-dehydrocholesterolu, uloženého v naší pokožce. Slunečním zářením z něj vznikne vitamin D. Kyselina nikotinová (niacin) se tvoří z aminokyseliny tryptofanu. Takto vyrobená množství jsou však zcela nepatrná. Organismus tak musí vitaminy dostat zvenčí a neumí bez nich žít.

Funkce vitaminů
 

Vitaminy se v organismu podílejí na řadě biochemických reakcí, které přeměňují potraviny, resp. živiny na energii. Jsou rovněž nezbytné pro udržení různých tělesných funkcí a pro výstavbu nových tkání. Vitaminy se vyskytují ve všech potravinách, a to v různých koncentracích. Konzumujeme-li tedy všechny potraviny, pak je u průměrného zdravého spotřebitele vše téměř v pořádku. Existují však situace, k jejichž překonání je třeba více energie a živin.

Déle trvající nedostatek vitaminů může zhoršit celkový zdravotní stav a může ve vážných případech způsobit i smrt. Pravidelný přísun vitaminů je tedy nezbytný k normálnímu životu, plnému zdraví, k udržení výkonnosti a odolnosti proti nemocem. Jejich potřeba se obecně zvyšuje se zvyšující se fyzickou aktivitou (sport), dále v období rychlého růstu, v těhotenství, po dobu kojení, u starších osob, kuřáků a alkoholiků.

Potřeba vitaminů stoupá též při podávání některých léků, je prokázán vztah mezi nedostatečným příjmem vitaminů a infekčními onemocněními a v neposlední řadě souvisí i s ekologickou zátěží. V tomto případě vitaminy náš organismus ochraňují, některé mají funkci antioxidantů, odstraňují volné radikály, tj. reaktivní sloučeniny s jedním nebo více volnými elektrony, které mohou poškodit tkáně a způsobit i vývoj rakoviny.

Připravovat ´vitaminové bomby´ může být zábava
Připravovat ´vitaminové bomby´ může být zábava
 
 

Vitaminy pro každého
 

Vitaminy naše tělo potřebuje po celý rok. Dospělí i děti. V zimě a časném jaře je nutné zvýšit příjem vitaminů. Proč? Protože v zimě konzumujeme menší množství čerstvé zeleniny a ovoce než v létě, a také, že tato rostlinná surovina obsahuje v tomto období menší množství vitaminů. Dalším důvodem případného deficitu je podstatně menší příjem slunečního záření - tedy dochází k deficitu vitaminu D.

V zimě je proto vhodné konzumovat potraviny a nápoje obohacené vitaminy a nebo také vitaminy ve formě doplňků stravy, avšak jen vždy po krátkou dobu, aby si organismus nezvykl na příliš vysokou hladinu vitaminů, což by mohlo vést k jiným problémům.

Vitaminy 5x denně
 

Podle doporučení nejen českých, ale i světových výživářů bychom se měli snažit do našeho jídelníčku zařazovat 5x denně zeleninu a ovoce tak, abychom za den zkonzumovali 400-600 g. A v čem jich je nejvíce? V rajčatech, paprikách a ve veškeré listové zelenině - salátu (vitamin C, kyselina listová, provitamin A, B-karoten a vitamin E). Z ovoce jsou vhodné broskve a také jablka (vitamin C).

Tak tedy, bez vitaminů „ani ránu"!

Vyhledávání